Alfresco ECM


Alfresco je enterprise content management sustav za koji je teško kazati je li iz open source svijeta prešao u enterprise ili iz enterprise svijeta u open source domenu. Kompaniju su osnovali vodeći ljudi ECM industrije, dotadašnji članovi visokog managementa Documentum kompanije, a svoj razvojni model su zasnovali na paradigmi otvorenog koda i enterprise servisa. To znači da je Alfresco u osnovi dostupan kao opensource i besplatno “community” izdanje, ali i kao “enterprise” izdanje uz koje Alfresco kompanija nudi ugovor za podršku, SLA sporazum te konzultantski angažman uz financijsku obavezu za klijenta.

Danas je u trećoj inkarnaciji i nudi gotovo sve značajne mogućnosti koje se očekuju od ECM sustava – content management, imaging (skeniranje i digitalizacija), records management, integraciju s office alatima uz CMIS podršku, odlične i nadogradive klijente u web 2.0 i/ili flex izvedbama, sharepoint support, web content management, sharepoint-links portalski sustav, kolaboracijsku platformu i sl.

Kompaniju i njen model su prepoznali i ulagači, pa je danas u partnerstvu sa SAP investicijskim fondom. Adobe je prepoznao Alfresco te ga koristi kao podlogu za svoj LiveCycle, ali i svoj Acrobat.com servis, a Quark je integrirao svoj publishing sustav u Alfresco ECM platformu.

Prednosti Alfresco platforme proizlaze iz navedenog licencnog i razvojnog modela kompanije:

 • Brz i efikasan proces isporuke rješenja na robusnoj platformi
 • Migracija sredstava potrebnih za implementaciju iz kapitalne investicije (licence) u operativni proces, povećanje iskoristivosti budžeta projekta
 • Korištenje postojećih znanja i vještina u timovima – Alfresco je građen na industrijskim standardima
 • Nadogradivost – svi djelovi Alfresco platforme u oba licencna modela dostupni su kao otvoreni kod

Ključne mogućnosti platforme:

 • Document management
 • Imaging i integracija s industrijski snažnim imaging sustavima kao što je Kofax (više pročitajte ovdje)
 • Document collaboration – kreiranje virtualnih timova, activity feedovi, verzioniranje, pretraga
 • CMIS implementacija – Alfresco je prvi ECM koji implementira CMIS implementaciju (definirani standard za suradnju ECM sustava s ostalim aplikacijama)
 • Sharepoint implementacija – Alfresco implementira sada otvoreni Sharepoint protokol i efikasno “glumi” Microsoft Sharepoint server što omogućava direktnu integraciju sa svim office i sličnim alatima koji implementiraju Sharepoint pristup
 • Shared drive, SMB – pristup repozitoriju kroz windows i webdav share protokole uz sve workflow mogućnosti
 • Web content management – Alfresco WCM i Surf platforme omogućavaju eksponiranje vaših dokumenata i sadržaja na web serverima

Alfresco se izvršava na svim serverskim platformama, kao i Java aplikacijskim serverima, omogućavajući potpunu iskoristivost vaših postojećih investicija u hardvere i softvere.