Collaborative Lifecycle Management (CLM)

Mnoge organizacije se suočavaju s kratkim rokovima isporuke uslijed pritiska konkurencije i potreba za inovacijama. Uz to razvoj programskih rješenja nije jednostavan posao, dapače, može postati jako kompleksan. Pred razvojne timove je postavljen veliki izazov smanjenja rokova isporuke. Kako bi se rokovi zadovoljili, potrebno je povećati učinkovitostbez povećanja troškova i smanjenja kvalitete isporuke. Zvuči jako izazovno, zar ne?

Na temelju Open Services for Lifecycle Colaboration (OSLC) specifikacija i alata izgrađenih na otvorenoj i proširivoj Jazz baziranoj arhitekturi, iz IBM-ove tvornice proizašlo je skladno Application Lifecycle Management (ALM) rješenje koje znamo pod nazivom Collaborative Lifecycle Management (CLM). Zašto baš u nazivu stoji riječ Collaborative? Ova odluka je donesena upravo zato da se naglasi neprekinuta suradnja različitih razvojnih timova koji sudjeluju na projektu.

CLM se sastoji od 3 aplikacije koje rješavaju pitanja upravljanja zahtjevima (Rational Requirements Composer), change managementa (Ratioanl Team Concert), quality managementa (Rational Quality Manager).

Najvažnija dobit od ALM rješenja je koordinacija ljudi, procesa, informacija i alata uključenih u projekt kako bi se naručiteljima isporučio kvalitetan i inovativan proizvod. Kako ne postoji one-size-fits-all rješenje, preporuča se fokusirati na pet imperativa kako bi se ALM rješenje implementiralo na najprikladniji način. Ideja upravo ovakve integracije IBM-ovih alata je zadovoljavanje svih pet prioriteta ALM-a. Spomenimo o kojim prioritetima se radi:

  • Planiranje u stvarnom vremenu (real-time planning)
  • Praćenje povezanih artefakata (lifecycle tracebility of related artefacts)
  • Kolaboracija unutar konteksta (in-context collaboration)
  • Njegovanje razvojne inteligencije (Cultivate Development Intelligence)
  • Poticanje kontinuiranog usavršavanja procesa (practice continuous process improvement)
Ponuda cijelog CLM paketa

Rational Application Lifecycle Management paket uključuje:

  • IBM Rational Team Concert Authorized – do 10 besplatnih licenci
  • IBM Rational Quality Manager Quality Professional Authorized User – 1 korisnik
  • IBM Rational Requirements Composer Analyst Authorized User – 2 korisnika
  • Usluge implementacije i edukacije

IBM omogućuje timovima do deset programera da koriste Rational Team Concert besplatno čime mogu steći iskustvo na dokazanoj i vodećoj platformi za agilni razvoj.

CROZ nudi implementaciju odabranih alata iz ALM paketa te usluge edukacije. Nakon instalacije i konfiguracije alata i Jazz tehnologije, moguće je organizirati radionice s korisnicima na temu mogućnosti CLM rješenja i Jazz tehnologije pri čemu CROZ pomaže u identifikaciji unapređenja kroz planiranje.