Ljetna školica informatike za djecu

Zagreb, 04. rujna 2010. – Sunčanu rujansku subotu proveli smo s djecom iz SOS – Dječjeg sela Lekenik. Cilj je bio ukazati djeci na opasnosti koje se skrivaju na Internetu, na potrebu spremanja i zaštite osobnih i ostalih podataka, kao i na neka osnovna pravila lijepog ponašanja na Internetu. Na školici je sudjelovalo 20-oro djece od 5. do 7. razreda osnovne škole koja su pokazala da im Internet, a Facebook pogotovo, definitivno nisu strani. Gotovo sva djeca imaju otvorene Facebook profile koji im najčešće služe za dopisivanje s prijateljima i razmjenu slika. Kroz par zabavnih primjera i igrica naš predavač im je pokazao moguće zloupotrebe vrlo osobnih podataka koji na Internetu postaju svima dostupni te im je pomogao da ih jednostavnim namještanjem postavki zaštite.

Na radionici je bilo govora i o važnosti redovitog pohranjivanja raznih dokumenata (lektira, sastavaka, zadaća iz matematike, slika s ljetovanja) na USB, DVD ili CD za slučaj da se računalo pokvari i da nam sve što nam je bitno jednostavno nestane.

Na kraju su sva djeca postala Facebook prijatelji našem predavaču šaljući mu gramatički i pravopisno ispravne poruke s pozdravom i potpisom, velikim slovima, točkama i zarezima dokazujući da se zaista znaju lijepo ponašati na Internetu.

Sve u svemu, bilo je lijepo na par sati napustiti svijet računala za velike i otkriti što muči i zabavlja Anu – kompjutersku mahericu, Karla Legendu, Lorenu, Dennisa, dvije Katarine, Martinu, Josipu, Nevenka, Nikolu i društvo.