Mainframe usluge

IBM-ova mainframe tehnologija već više od četrdeset godina predstavlja vrh računalne tehnologije, a dokaz tome su brojni računski centri širom svijeta koji koriste mainframe kao centralni poslužitelj. Više o ovoj tehnologiji!

Usluge koje pružamo u ovom području pokrivaju širok raspon tehnologija počevši od tradicionalnih tzv. legacy tehnologija koje uključuju z/OS i z/VM operativne sustave kao i vodeći mainframe podsustav za upravljanje bazama podataka DB2 te vrlo pouzdan i učinkovit transakcijski podsustav CICS.


Iako su ovi produkti desetljećima pružali kvalitetnu podršku i osnovu pri izradi enterprise aplikacija koje i dalje čine kritičnu jezgru informatičkog poslovanja većine velikih tvrtki, danas je za brzu i kvalitetnu reakciju na složene poslovne zahtjeve potrebno nešto više. To ”nešto više” dolazi pod okriljem servisno orijentirane arhitekture (SOA), a produkti koji su osnova SOA infrastrukture na mainframe platformi su WebSphere Application Server, Business Process Manager, WebSphere MQ te WebSphere Message Broker. Naši su stručnjaci pravovremeno i u tom području stekli potrebna znanja i iskustva te su vam u mogućnosti pružiti podršku pri implementaciji najnovijih tehnologija i produkata na mainframe platformi.


SOA na zEnterprise

SOA na mainframeu znači, između ostalog, i svojevrstan način modernizacije te platforme. Ostali oblici modernizacije kreću se od jednostavnijih kao što je obično pretvaranje ”zelenih” ekrana u html pa sve do potpunog preprogramiranja postojećih aplikacija u Java kôd. Naša iskustva su na tom području garancija da vam možemo biti od značajne pomoći.

Za pouzdan rad aplikacija i sustava između ostalog potreban je i kvalitetan nadzorni mehanizam koji pravovremeno može ukazati i reagirati na eventualne poteškoće u radu aplikacija ili operativnog sustava i podsustava. Danas većina mainframe instalacija takav nadzorni sustav zasniva na IBM Tivoli Omegamon XE tehnologiji. Naše usluge obuhvaćaju pružanje podrške i u ovom sve traženijem području.

Ukoliko želite zakoračiti u svijet virtualizacije na vašoj omiljenoj platformi i tu vam možemo pomoći. Mi znamo z/VM, znamo Linux na zSeries, a znamo i pomoću ta dva sastojka umiješati vrhunski virtualizacijski stroj te omogućiti korištenje svih prednosti Linuxa na kvalitetnoj hardverskoj zEnterprise infrastrukturi.


mainframe platforme uključuju i ostale operativne sustave, aplikacijske servere i baze podataka. Stoga se niti mi nismo ograničili u našim pogledima te možemo s vama podijeliti naša znanja i iskustva u projektima koja obuhvaćaju povezivanje mainframea s ”ostatkom” svijeta.

Naše usluge obuhvaćaju:

 • savjetodavne usluge
 • planiranje i pripremu za instalaciju najnovijih zEnterprise procesora
 • instalaciju, migraciju i prilagodbu z/OS i z/VM operativnih sustava te pripadajućih podsustava (JES2, RACF, DFSMS, VTAM, TCPIP, HSM, OAM, RMM, USS)
 • instalaciju, migraciju i prilagodbu produkata na z/OS kao što su CICS, DB2, WebSphere MQ, WebSphere MQ Broker, WebSphere Application Server, Business Process Manager, i dr.
 • savjetodavne usluge i implementaciju SOA rješenja na mainframe platformi
 • usluge u području razvoja novih te modernizacije postojećih mainframe aplikacija
  • COBOL, PL/I, JAVA/JEE razvoj
  • JAVA-BATCH prilagodba
  • VAG-COBOL to EGL-COBOL i/ili EGL-JAVA migracija
 • implementaciju nadzornih IBM Tivoli Omegamon XE i ITCAM alata na z/OS te njihovu integraciju s ITM platformom
 • instalaciju, migraciju i prilagodbu Linuxa na mainframeu
 • implementaciju Parallel Sysplex tehnologije na z/OS-u koja obuhvaća i odgovarajuća rješenja za DB2 (Data Sharing), CICS (CICSPlex), WebSphere MQ (Queue Sharing) i dr.
 • savjetodavne usluge prilikom kapacitiranja i performansnih analiza
 • podršku u svakodnevnom radu z/OS operativnog sustava i ostalih podsustava i produkata
 • incidentnu podršku pri rješavanju problema i zastoja u radu