Spring Framework

Spring je moderan framework za razvoj aplikacija u Javi. Osnovna mu je namjena pojednostavljenje razvoja kroz brojne module koje Spring donosi za integraciju s raznovrsnim tehnologijama. Springova jezgra – “bean container” – služi za povezivanje različitih aplikacijskih objekata, pri čemu se nude različiti načini opisivanja konfiguracije, od kojih su najznačajniji XML datoteke. Uz sve to, Spring to radi na neinvazivan način, što znači da aplikacijski objekti nisu svjesni da njihovim životnim ciklusom upravlja Spring, te zbog toga mogu postojati i samostalno.


Slika 1: Osnovni moduli Spring Frameworka

Svi slojevi aplikacije pokriveni su kroz Spring module. Sama integracija s naznačenim tehnologijama znači da je korištenje tih tehnologija pojednostavljeno do krajnjih granica za sve objekte koji žive u Spring bean containeru. To obično znači da će brojni komplicirani detalji korištenja pojedinih tehnologija biti već izvedeni od strane samog Springa. Uz to, brojne Springove dodatne klase donose dodatno pojednostavljenje kod kodiranja. Npr. kod rada s bazama podataka, Springov JDBC modul pojednostavljuje JDBC API kroz klase JdbcTemplate i SimpleJdbcTemplate.

Naše iskustvo na brojnim projektima pokazalo je da su Spring Framework i IBM WebSphere aplikacijski poslužitelj uz popratne alate kao što je IBM Rational Software Architect idealna kombinacija za razvoj klijentskih i web aplikacija u Javi. Također, Spring se lako i brzo integrira s različitim softverskim tehnologijama poput IBM MQ Series ili DB2 Universal Database.

Povezani članci:

Spring – napredne konfiguracije

Integracija Spring-ovog IoC kontejnera u Eclipse RCP